جمعه، شهریور ۱۲، ۱۳۸۹

فولاد و نفت تهران شگفتی سازان لیگ دهم تاکنون

نمای کلی:
هفت هفته آغازین دهمین دوره لیگ برتر ایران فصل 90-1389 در 33 روز میانی تابستان امسال برگزار شد! از هفته اول (4 مرداد) تا پایان هفته هفتم (6 شهریور) در 63 دیدار برگزار شده 164 گل به ثمر رسید. در این بین نتیجه 30 درصد بازی‌ها تساوی بود. پرگل‌ترین دیدار را صبا و شهرداری تبریز برگزار کردند که با تساوی 4-4 به پایان رسید و بهترین پیروزی را تاکنون پنج تیم متفاوت به دست آورده‌اند:

استیل‌‌آذین تهران 3 پاس همدان 0 هفته دوم
نفت تهران 0 فولاد خوزستان 3 هفته چهارم
صبا قم 5 راه‌آهن شهرری 2 هفته چهارم
مس کرمان 5 شهرداری تبریز 2 هفته چهارم
استقلال تهران 3 پیکان قزوین 0 هفته پنجم

هیچ تیم بدون برد و بدون باختی در جدول وجود ندارد و در واقع تنها 0 جدول مقابل نام نفت آبادان قرار دارد که آن هم نشان دهنده نداشتن نتیجه تساوی برای آبادانی‌های تازه بازگشته به لیگ برتر است.



بررسی بالای جدول:
در حالیکه از ابتدای فصل پنج تیم سپاهان، ذوب‌آهن، پرسپولیس، استقلال و استیل‌آذین مدعی قهرمانی به شمار می‌آمدند؛ در حال حاضر سه تیم ذوب‌آهن، پرسپولیس و استقلال با قرار گرفتن در رده‌های اول تا سوم جدول رده‌بندی، آغاز خوبی داشته‌اند. اما دو تیم متمول و پر امید سپاهان و استیل‌آذین، تاکنون نتوانسته‌اند در حد انتظار نتیجه بگیرند. نکته جالب اینجاست که ذوب‌آهن با اختلاف امتیازی که امسال نسبت به رقیب همشهری‌اش، سپاهان کسب کرده است، توانسته در
جدول تمام ده دوره لیگ برتر هم از سپاهان پیش بیفتد.

ذوب‌آهن که همواره در سال‌های اخیر از مدعیان قهرمانی به شمار رفته ولی هرگز قهرمان لیگ برتر ایران نشده است، امسال هم با حفظ اسکلت اصلی تیم و کادر مربیگیری‌اش، تیمی با ثبات نشان داده است. البته ذوب‌آهن مهره مؤثری چون حسن اشجاری را از دست داده، اما هنوز خلأ این بازیکن را احساس نکرده است. یکی مشکلات ذوب‌آهن حضور در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیاست که به نوعی ته مانده رقابت‌های سال گذشته محسوب می‌شود! ذوب‌آهن روزهای 24 و 31 شهریور دو دیدار نفس‌گیر با قهرمان دوره قبل این بازی‌ها، پوهانگ استیلرز کره‌جنوبی خواهد داشت که مسلماً باعث خستگی بازیکنان این تیم خواهد شد. جدا از خستگی، برد احتمالی در مجموع این دو دیدار منجر به برگزاری حداقل دو دیدار دیگر در مهر ماه خواهد شد که باز هم فشار مضاعفی بر بدن بازیکنان ذوب‌آهن خواهد بود. اما باخت احتمالی هم می‌تواند اثرات مخرب روحی خود را بر روی تیم بر جای بگذارد.

داستان پرسپولیس، داستان دیگری است. من قبلاً بارها در مورد حس پیروزی جویانه علی دایی نوشته بودم و معتقد هستم دایی با القای همین حس به بازیکنانش توانسته پس از نزدیک به سه سال بار دیگر پرسپولیس را به صدر جدول لیگ برتر برساند. هر چند که این صدرنشینی تنها پنج روز دوام آورد ولی مطمئن باشید، پرسپولیس امسال از بخت بالایی برای قهرمانی برخوردار است. برعکس ذوب‌آهن که تنها به خاطر یک گل خورده کمتر بالاتر از پرسپولیس ایستاده، قرمز پوشان پایتخت حداقل تا آغاز دیدارهای جام حذفی تمام حواسشان معطوف به لیگ برتر خواهد بود و همین امر می‌تواند، بار دیگر پرسپولیس را به صدر جدول برساند.

به اعتقاد من، استقلال رقیب سنتی پرسپولیس، علی‌رغم این که در 7 دیدار اول فصل با کسب 12 امتیاز، 4 امتیاز از صدر جدول عقب افتاده، ولی عملکرد بهتری نسبت به پرسپولیس و حتی ذوب‌آهن داشته است. چرا که آبی پوشان تهرانی 2 دیدار از 7 دیدارشان را مقابل سپاهان و استیل‌آذین برگزار کرده‌اند و از این 2 دیدار دشوار، 4 امتیاز گرفته است. این در حالی است که پرسپولیس هنوز با هیچ‌کدام از غول‌های لیگ امسال روبرو نشده است و اولین دیدار دشوار آنان مقابل استقلال در هفته یازدهم خواهد بود.

اما سپاهان، مدافع عنوان قهرمانی، پس از اینکه سه دیدار نخست را با تساوی به پایان رساند، در چهار هفته پس از آن، به طور تناوبی و یک در میان بازی‌هایش را برده و باخته است. سپاهان در حال حاضر با 9 امتیاز در رده دهم جدول رده‌بندی قرار دارد. قلعه‌نوعی برای حفظ شغلش هم که شده باید هر چه سریع‌تر تیمش را جمع و جور کند و بار دیگر به جمع مدعیان بالای جدول بپیوندد. دو دیدار نسبتاً آسان مقابل دو تازه وارد لیگ برتر، شهرداری تبریز و نفت تهران در دو هفته آتی، می‌تواند 6 امتیاز شیرین را برای تیم بحران زده اصفهانی به ارمغان بیاورد. هر چند که نفت تهران در هفت هفته آغازین لیگ نشان داده که استاد گرفتن تساوی است و برای اثبات این امر استیل‌آذین و استقلال را قربانی کرده است.

استیل‌آذین را به نوعی می‌توان پر سر و صداترین تیم لیگ امسال به حساب آورد. حضور علی کریمی در یک تیم برای سر و صدای زیاد کافی است! نیست؟ استیل‌آذین که شروع نسبتاً خوبی داشت و دو برد پیاپی مقابل فولاد و پاس به دست آورد، در پنج هفته متوالی پس از آن رنگ برد را ندیده است که البته سه هفته آخرش را می‌توان ناشی از برخورد پاسدار مؤابانه مصطفی آجرلو در قبال روزه‌خواری علی کریمی دانست. آخرین اخبار حاکی از آن بوده است که آجرلو از سمت خود استعفا داده است که این می‌تواند خبر خوشی برای مجموعه تیم استیل‌آذین باشد. اگر استیل‌آذین قافیه قهرمانی را تا حوالی اسفند ماه (هفته 26 یا 27) نبازد، آن‌گاه با توجه به درگیر شدن ذوب‌آهن، سپاهان، پرسپولیس و احتمالاً استقلال در لیگ قهرمانان آسیا، استیل‌آذین از شانس خوبی برای سبقت گرفتن از سایر رقبا برخوردار خواهد بود.

مقایسه با
فصل قبل:
اولین نکته این است که فصل قبل هفت هفته اول در هفت هفته برگزار شده بود و امسال در پنج هفته! اما فارغ از این مسأله، فصل قبل هم صدرنشین لیگ در هفته هفتم، 16 امتیازی بود. پیکان تیمی که در حاضر، تحت هدایت محمد احمدزاده، با 7 امتیاز پانزدهم است؛ فصل گذشته با سرمربیگری حمید درخشان با 16 امتیاز صدرنشین بود! استقلال که به همراه پرسپولیس و مقاوت سپاسی فصل گذشته هنوز طعم تلخ باخت را تا انتهای هفته هفتم نچشیده بود، با 15 امتیاز دوم بود. در واقع فارغ از دیدارهای برگزار شده تا پایان هفته هفتم، استقلال مرفاوی، بهتر از استقلال مظلومی نتیجه گرفته بود. ذوب‌آهن طبق معمول سایه‌اش بر صدر جدول بود و با 14 امتیاز (2 امتیاز کمتر از امسال) سوم بود. سپاهان که در نهایت قهرمان شد، در شرایطی بسیار مشابه شرایط کنونی‌اش بود. تنها به جای 2 برد، 3 تساوی و 2 باخت امسال، با 3 برد، 2 تساوی و 2 باخت، 11 امتیازی بود و در رده ششم. پرسپولیس هم پارسال در این مقطع با 11 امتیاز (5 امتیاز کمتر از امسال) هفتم بود. در کل نسبت به فصل قبل در هفته هفتم، پاس از رده 18 به رده 6 صعود کرده که بهترین پیشرفت بوده است. ضمن آنکه استیل‌آذین، شاهین بوشهر و ملوان بدون تغییر نسبت به فصل قبل در رده‌های نهم، سیزدهم و یازدهم قرار دارند.

بازی‌های خانگی:
در بازی‌های خانگی، پرسپولیس با سه برد در سه بازی بهترین تیم بوده است و پس این تیم ذوب‌‌آهن و صبا قرار دارند.



بازی‌های خارج از خانه:
فولاد خوزستان با شکست دادن دو تیم استقلال و نفت تهران در خانه حریف، ضمن کسب عنوان بهترین تیم خارج از خانه تاکنون، تنها شکست دو تیم مذکور را نیز رقم زده است.



سایر
ترین‌ها:
طولانی‌ترین روند بدون شکست متوالی: پرسپولیس، ذوب‌آهن، استیل‌آذین و استقلال، 5 دیدار متوالی
طولانی‌ترین روند پیروزی متوالی: پرسپولیس 4 برد پیاپی
طولانی‌ترین روند بدون پیروزی: استیل‌آذین، پیکان، نفت تهران و راه‌آهن، 5 دیدار متوالی
طولانی‌ترین روند باخت متوالی: راه‌آهن 4 باخت پیاپی
طولانی‌ترین رکورد گل نخوردن در دیدارهای متوالی: تراکتورسازی، 3 دیدار متوالی
تیم‌هایی که در تمام دیدارهایشان گل زده‌اند: پرسپولیس، ذوب‌آهن، شهرداری تبریز
طولانی‌ترین رکورد گل نزدن در دیدارهای متوالی: شاهین بوشهر 3 دیدار